Reconstituiri obturații compozit
Cariile reprezintă una dintre cele mai comune cauze pentru care un pacient se prezintă în cabinetul stomatologului. Tratamentul cariilor - plombele sau obturațiile – se realizează în funcție de localizarea și extinderea acestora, dar și de dorințele pacientului.
Materialele compozite sunt de ultimă generație și sunt folosite pentru reconstituirile dentare fizionomice, astfel încât aceste materiale imită culoarea, transparența și structura dintelui, pentru ca “reparațiile” să nu fie vizibile.
Când folosim materialele compozite?
Pentru că sunt ușor de manevrat, prezintă rezistență la forțele masticatorii, sunt durabile și au aderență foarte bună la țesutul dentar, materialele compozite se pot folosi pentru:
Plombe (obturații);
Reconstituirea dinților ciobiți, sparți;
Pentru tratamentul dinților tociți;
Pentru reconstituirea fracturilor dentare;
Închiderea spațiilor dintre doi dinți vecini. De exemplu reconstituirile dentare cu materiale compozite se pot folosi pentru refacrea spațiului interdentar în cazul strungăreței.
Tipuri de obturații dentare fizionomice
Pentru reconstituirile dentare fizionomice (cu aspect cât mai apropiat de cel al dintelui natural) se pot folosi:
Rășini compozite – materialul compozit este format dintr-un amestec de rășini acrilice și particule de sticlă sau cuarț. Microparticulele metalice conferă culoarea, iar oxizii de titaniu și zirconiu conferă opacitatea.
Obturații fizionomice din ionomer de sticlă (glassionomer): acest material este utilizat pentru obturații mici din zone ale dintelui nesupuse acțiunii unor forțe masticatorii mari. Se folosește pentru obturații radiculare (ale rădăcinii dentare) sau ale dinților de lapte, materialul conținând și fluor ce previne apariția altor carii la nivelul dintelui tratat.
Obturații fizionomice din rășini ionomerice – destinate leziunilor dentare de mici dimensiuni.
Care sunt avantajele plombelor (obturațiilor) cu materiale compozite?
Utilizarea materialelor compozite în tratamentul cariilor prezintă câteva avantaje majore față de materialele mai vechi (cum ar fi amalgamul de culoare gri care se folosea în trecut pentru plombe):
Plombarea dintelui (obturația) se realizează în aceeași ședință la medicul stomatolog;
Procedeul economisește masă dentară sănătoasă și nu necesită sacrificiu de țesut dentar pentru formarea cavității, ca în cazul plombelor cu amalgam;
Aderența compozitului la țesuturile dentare este mare;
Sensibilitatea dentară după plombare este mult diminuată;
Aspectul plombei (obturației) este foarte natural și atât de apropiat de cel al dintelui, încât nu se observă obturația;
Durata unei obturații cu compozit este destul de lungă, în medie între 6 și 15 ani sau chiar mai lungă – în funcție de nivelul igienei dentare a pacientului;
Pacientul poate mânca imediat după realizarea obturației;
Riscul de carii secundare este mic.
Obturațiile cu materiale compozite – procedeu și asteptările pacientului
Este posibil ca, înainte de a începe tratarea cariei, medicul să efectueze un tratament cu hidroxid de calciu dacă este o cavitate adâncă, foarte aproape de camera pulpară. Hidroxidul de calciu stimulează producerea de dentină, astfel încât “podeaua”obturației să devină mai groasă, mai puternică.
În cazul cariilor mari, pentru confortul pacientului, se poate face o anestezie dentară. Se curăță foarte bine țesutul dentar cariat, până ce rămâne doar o cavitate cu pereți formați din țesut sănătos.
Apoi se începe prepararea cavității care presupune degresarea, uscarea și gravarea acidă a acesteia. Tratarea cu soluție acidă ajută la formarea unei suprafețe rugoase, la care materialul de obturație aderă foarte bine.
Acidul se menține câteva minute, apoi se spală foarte bine cavitatea și se usucă. Se pune bondingul, adezivul, care va fi tratat cu lampa fotopolimerizantă. În final se aplică materialul de obturație care de asemenea se întărește cu lampa fotopolimerizantă.
După realizarea “plombei” se va testa dacă aceasta este înaltă și dacă pacientul poate mușca normal. Se folosește hârtie de articulație (este asemănătoare la aspect cu hârtia indigo), pacientul este rugat să muște, iar în urma îndepărtării hârtiei rămân urme de culoare pe dinți, la locul unde aceștia s-au atins. Medicul inspectează și înlătură cu freza materialul în exces, apoi “lustruiește” obturația.
Chiar dacă au un aspect natural, obturațiile din materiale compozite se pot păta în timp, dacă pacientul consuma alimente puternic pigmentate (fructe de pădure, cafea, sucuri, struguri negri etc.). De aceea este indicat să vă spălați pe dinți după fiecare masă pentru a vă păstra atât sănătatea orală, cât și aspectul impecabil al obturațiilor.
Pentru orice întrebare legată de reconstituirile cu materiale compozite nu ezitați să ne contactați.
Programare consultație
Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.