Albirea profesională a dinților

Albirea profesională a dinților

Albirea dinților reprezintă astăzi cel mai cerut tratament din cabinetul stomatologic privind estetica dentară. În ciuda zvonurilor care circulă printre pacienți, procedeele de albire a dinților nu sunt nocive pentru smalțul dentar și nu afectează în niciun fel sănătatea dinților.

Dinții au tendința de a se colora atunci cand nu ii igienizați corespunzator sau când consumați alimente colorate, cum ar fi cafeaua, ceaiul, cola si alte produse alimentare, ce coloreaza dinții căpătând un aspect galbui sau maroniu, inestetic și distruge aspectul zâmbetului.

De ce dinții noștri își pierd albul natural?

Odată cu înaintarea în vârstă putem observa că dinții noștri se îngălbesnesc sau capătă chiar nuanțe cenușii ori vineții, ceea ce numim discromia danturii. Acest proces este pe de o parte legat de „îmbătrânirea dentinei”, situație întâlnită în cazul persoanelor în vârstă a căror culoare dentară prinde nunațe cenușii, dar pe de altă parte este determinat de obiceiurile fiecăruia.

Fumatul înnegrește dinții și gingiile. De asemenea sunt alimente care pătează dinții, cum ar fi ceaiurile, cafeaua, fructele de pădure, strugurii negri, vișinele, ciocolata, vinul roșu, rodia, sucurile, coloranții alimentari etc. Unele medicamente pot produce discromia danturii, cum ar fi tetraciclina. Iată așadar câți factori participă la pierderea albului dentar.

Oricine poate face un tratament de albire profesională a dinților?

Din păcate tratamentul de albire a dinților nu este recomandat oricui. Femeile însărcinate sau care alăptează au contraindicație pentru utilizarea gelului de albire cu peroxid de hidrogen. De asemenea persoanele cu eroziuni dentare și alte afecțiuni importante ale dinților, cu retracție gingivală evidentă și boli gingivale nu pot face tratamentul de albire a dinților.

O contraindicație pentru acest tratament o prezintă și copiii cu vârstă mai mică de 15 ani.

Ce ar trebui să știți înainte de a face un tratament de albire dentară

Gelurile de albire a dinților acționează asupra substanței organice a smalțului și nu asupra celei anorganice, care asigură structura de rezistență a smalțului dentar. Așadar procedeele de albire dentară sunt sigure pentru sănătatea dinților. În substanța organică a smalțului este încadrată și apa, astfel că tratamentul de albire dentară poate deshidrata ușor smalțul dinților. Această deshidratare prezintă două consecințe:

  • Poate să apară o sensibilitate dentară de scurtă durată care dispare apoi de la sine sau prin utilizarea unor geluri fluorizante în cabinetul stomatologic;

  • A doua consecință constă în contraindicația de a consuma lichide colorante (vin rosu, cafea, băuturi carbogazoase etc.) în următoarele două săptămâni după albirea dentară, pentru că rehidratarea smalțului se poate realiza și cu aceste lichide, compromițând eficiența tratamentului de albire.

Putem astfel concluziona că albirea dentară va funcționa doar asupra dinților naturali. Plombele, lucrările detare, implanturile și fațetele nu își vor modifica culoarea după tratamentul de albire dentară.

De aceea, dacă aveți o opturație (plombă) sau o lucrare dentară, pot exista diferențe mai evidente între culoarea dinților și cea a plombei/lucrării în urma tratamentului de albire a dinților. De aceea trebuie să întrebați medicul cu privire la așteptările reale pe care să le aveți de la un astfel de tratament.

În urma albirii profesionale, pacientul poate avea dinții cu 3 până la 8 nuanțe mai albi. Rezultatele albirii dentare depind de statusul danturii înaintea începerii tratamentului, de obiceiurile pacientului, dar și de nuanța de alb nativă pe care aceasta o are. Unii oameni au nativ dinții mai albi decât alții. Stomatologul poate recomanda între una și trei ședințe de albire profesională a dinților.

Tipuri de tratamente pentru albirea dinților

Albirea profesională a dinților folosind geluri cu peroxid de hidrogen

Aceasta este cea mai folosită tehnică de albire dentară și constă în aplicarea unor geluri cu peroxid de hidrogen pe partea vizibilă a dinților (pe coroana dintelui). Înainte de aplicarea gelurilor de albire se vor proteja gingiile fie cu geluri speciale, fie prin intermediul unor baraje de cauciuc. Gelurile folosite în cabinetul stomatologic au o eficiență foarte mare, având o concentrație de peroxid de până la 38%. Gelul de abire va fi păstrat pe dinți aproximativ o oră, timpul variind de la o persoană la alta, în funcție de necesitate și statusul dentar al fiecăruia.

Dacă pacientul respectă acasă recomandările medicului, rezultatele tratamentului de albire profesională a dinților poate dura ani de zile.

Astăzi se folosesc acceleratori de albire a dinților, scurtând astfel timpul de tratament. Procedura de aplicare a gelurilor cu peroxid este aceeași, însă acțiunea acestora este accelerată folosind lămpi cu lumină specială sau laser.

Albirea profesională a dinților folosind gutiere

Gutierele sunt ca niște hăinuțe personalizate pentru dinții pacientului. Se ia o amprentă dentară care este trimisă la laboratorul de tehnică dentară unde este realizată gutiera pentru dantura pacientului. În aceste gutiere pacientul își va pune acasă geluri de albire dentară cu concentrație mai mică în peroxid. Astfel are loc o albire delicată și treptată a dinților, fără a fi afectată sănătatea danturii.

Gutierele se pot păstra și pot fi folosite la albiri ulterioare ale dinților, dacă dantura nu a suferit modificări între timp. Folosirea gutierelor poate fi recomandată ca metodă de întreținere a albului dentar după tratamentul cu geluri de albire, despre care am vorbit mai sus.

Metoda de albire cu lampa a devenit populara deoarece se obtin rezultate bune intr-un timp scurt si este fiabila si sigura. Aceasta este considerata cea mai sigura procedura de cosmetica dentara care da satisfactie deplina pacientilor. Metoda cu lampa este un proces de albire care se realizeaza cu ajutorul agentilor de albire ca: peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida.

Albirea în cabinet are loc într-o singură ședință, astfel că după numai o ora veți avea un zâmbet mai stralucitor. În tratament se folosește Opalescence Boost 40%, un gel de albire puțin mai concentrat, care va fi activat cu ajutorul unei lămpi speciale.

Albirea la domiciliu se efectuează cu ajutorul gutierelor și se folosește un gel cu o concentrație mai redusă (Opalescence 16%) . Gutierele se poarta timp de 3-7 zile până la obținerea rezultatului dorit.

Albirea profesională a dinților cu cristale de bicarbonat de sodiu

Acest tip de tratament este recomandat persoanelor care au deja dinții destul de albi și nu se pretează la un tratament cu gelurile de albire. Este utilizat un aparat special (Air flow) care folosește aerul, apa și cristalele de bicarbonat de sodiu pentru a scoate petele superficiale de la nivelul smalțului. Efectul acestui tratament este delicat și constă în aducerea dinților la culoarea lor naturală, tratamentul putând fi repetat la 6 luni.

Pot exista urmări neplăcute ale albirii profesionale?

Sunt două urmări neplăcute, dar deloc grave, care pot exista în urma tratamentului de albire profesională:

  • O ușoară sensibilitate dentară care dispare de la sine sau în urma unui tratament cu fluor pe care îl realizează stomatologul;

  • O ușoară iritație gingivală care se întâlnește foarte rar și dispare în câteva zile.

Menținerea nuanței albe a dinților acasă necesită un efort special din partea pacientului: evitarea alimentelor și băuturilor colorante, o igienă orală impecabilă și continuarea tratamentului efectuat în cabinet cu un tratament de albire disponibil la domiciliu.

Nu se recomanda albirea pentru

  • persoane cu dinți sensibili;
  • persoane cu gingia sensibilă sau cu gingii care se retrag;
  • cei sensibili sau alergici la substanțele produsului de albit;
  • varsta prea mică sau sarcină;
  • așteptări nerealiste;
  • fluoroza dentară;
  • colorație maronie data de carie;
  • colorație gri-albăstruie, provocată de obturațiile de amalgam.

Dacă doriti și alte informații privind tratamentele de albire profesională a dinților, nu ezitați să ne contactați.

Programare consultație

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Loading...