Proteza scheletată: o alternativă la implanturile dentare?
Protetică dentară • 1 Octombrie 2015
Proteza scheletată reprezintă o bună alternativă pentru pacienții edentați parțial (unul sau mai mulți dinți lipsă) care nu pot opta pentru implanturile dentare.
Ce reprezintă proteza scheletată?
Protezele dentare reprezintă acele lucrări care pot înlocui mai mulți dinți lipsă sau chiar întreaga arcadă, atunci când pacientul a pierdut toți dinții. Protezele se împart în două mari clase: proteze totale (care presupun pierderea tuturor dinților de pe arcadă) și proteze parțiale (înlocuiesc doar o parte din dinții de pe arcadă).
Protezele dentare scheletate fac parte din a doua categorie, aceea a protezelor parțiale mobile, fiind indicate de obicei când pacientul nu a pierdut toți dinții, însă nu poate face implanturi dentare.
Cauzele pentru care implanturile dentare nu pot fi realizate țin de aspectul financiar, implanturile fiind mult mai scumpe decât proteza scheletată, dar și de starea de sănătate a pacientului. Bolile hemoragice, diabetul, bolile cardiovasculare, dar și alte afecțiuni pot contraindica implantul.
Proteza scheletată: confort pentru pacient și estetică deosebită
Protezele scheletate sunt realizate din trei componente:
-
„Șaua” protezei, reprezentând lăcașul în care se vor insera noii dinți;
-
Cadrul metalic, care face legătura între dinții artificiali și poate ocoli ceilalți dinți rămași pe arcadă;
-
Dinții cu elementele de prindere;
Deși proteza scheletată se bazează pe un suport metalic, totuși zonele vizibile atunci când pacientul zâmbește sunt foarte bine camuflate, astfel încât scheletul metalic practic nu se poate vedea în timpul vorbirii sau când pacientul râde, mănâncă. Estetica protezelor scheletate este net superioară protezelor clasice.
Pregătirea psihologică și informarea pacientului sunt deosebit de importante. Pacientul trebuie să înțeleagă care sunt așteptările pe care le poate avea atunci când medicul îi propune proteza scheletată, ce alte variante de tratament există și care sunt costurile acestora.
Odată ce s-a luat hotărârea de a se realiza o proteza scheletată, pacientul trebuie informat cu privire la pașii pe care lucrarea îi presupune. Realizarea unei proteze scheletate necesită un laborator performant și un medic experimentat.
Etapele realizării protezei scheletate
-
Tratamentul preliminar: presupune înainte de toate tratarea celorlalte probleme ale dinților, înainte de a lua amprentele pentru proteza scheletată;
-
Următorul pas îl presupune pregătirea dinților restanți ce vor primi elemente de agregare. Uneori poate fi necesară devitalizarea unor dinți și montarea coroanelor;
-
Amprentarea câmpului protetic și trimiterea mulajelor la laborator;
-
Probe ale protezei;
-
Perioada de adaptare a pacientului cu proteza scheletată.
Care sunt avantajele și dezavantajele protezelor scheletate?
Nu degeaba proteza scheletată este considerată cea mai bună alternativă după implanturile dentare, pentru pacienții parțial edentați.
Principalele avantaje ale protezelor scheletate
-
Confort sporit pentru pacient, aceste proteze având o bună stabilitate, permițând realizarea cu ușurință a funcțiilor masticatorii;
-
Estetica net superioară lucrărilor protetice clasice;
-
Curățarea protezei se realizează deosebit de ușor, scoțând proteza și periind dinții;
-
Prețul realizării protezei scheletate este mult mai mic comparativ cu cel al implanturilor;
-
Durata de realizare a lucrării este mai mică, aproximativ 3-4 luni pentru proteza scheletată, comparativ cu 3-7 luni perioada de realizare a implanturilor;
-
Nu implică realizarea intervențiilor chirurgicale, fiind mai ușor de acceptat de către pacient;
-
Rezistența mai mare a acestei proteze comparativ cu cea clasică, ce poate afecta în timp și dinții sănătoși pe care se sprijină;
Dezavantajele protezei scheletate
-
Acceptarea mai dificilă a pacientului privind zonele metalice ale lucrării;
-
Necesitatea unei perioade de adaptare a pacientului cu lucrarea;
-
Stabilitate și durabilitate mai slabe decât în cazul implanturilor dentare.
Dacă aveți întrebări legate de proteze sau doriți o a doua opinie medicală, nu ezitați să ne contactați.
Programare consultație
Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.