Rezecția apicală: indicații și procedură

Rezecția apicală: indicații și procedură

Chirurgie stomatologică • 19 August 2015

Rezecția apicală reprezintă o intervenție chirurgicală endodontică ce constă în îndepărtarea apexului radicular (vârful rădăcinii dintelui) și curățarea țesutului osos afectat din jurul acestuia.

Rezecția apicală este o intervenție realizată de medicul specializat în chirurgie oro-maxilo-facială și durează între 30 și 90 de minute, în funcție de complexitatea intervenției (de exemplu unele rădăcini pătrund în sinus, situație în care operația este mai dificilă), de dintele afectat sau de numărul de rădăcini afectate (în cazul unei infecții întinse, pot fi afectate mai multe rădăcini învecinate).

Cui îi este indicată rezecția apicală?

De obicei medicul recomandă rezecția apicală după eșuarea tratamentului și retratamentului endodontic, tratament prin care s-a încercat practic vindecarea leziunilor apicale folosind un abord prin canalul rădăcinii dentare.

Există însă situații când tratamentul endodontic nu este posibil, medicul recomandând direct intervenția de rezecție apicală.

Principalele indicații ale rezecției apicale sunt:

  • Infecții și chisturi apicale, unde tratamentul și retratamentul endodontic a eșuat;

  • Anomalii ale rădăcinilor dintelui ce nu permit o abordare endodontică, fiind necesară direct intervenția chirurgicală;

  • Prezența lucrărilor protetice sau a coroanelor dentare, ceea ce nu permite abordarea infecțiilor apicale prin canal.

  • Prezența unor afecțiuni periapicale, cum ar fi: osteita periapicală cronică, chisturi radiculare, parodontită radiculară cronică;

  • Traumatisme ale rădăcinii.

Care sunt contraindicațiile rezecției apicale?

Există cazuri când această intervenție nu poate fi realizată, motivele fiind legate în special de starea pacientului, de afecțiunile dentare deja existente sau de alte boli pe care acesta le prezintă.

Iată care sunt principalele contraindicații pentru rezecția apicală:

  • Boli care afectează coagularea sau tratamentul anticoagulant;

  • Leziuni periapicale întinse, ce depășesc treimea apicală a rădăcinii;

  • Dinți compromiși, fără valoare protetică;

  • Fracturi ale rădăcinii dintelui;

  • Boli acute sau cronice cu risc pentru o intervenție chirurgicală.

Rezecția apicală: cum decurge operația?

Înainte de toate, medicul va face o anestezie și se așteaptă câteva minute până aceasta își va face efectul. Apoi se stabilesc zonele de incizie și se creează lamboul gingival, care apoi se ridică, lăsând la iveală osul.

Se identifică ulterior locul unde se află vârful rădăcinii, înțepând osul cu o sondă. Se folosesc freze speciale cu care se decupează în zona de intervenție, iar treimea apicală a rădăcinii evidențiate se rezecă în plan oblic. Se chiuretează apoi țesuturile periapicale, eventual chistul.

Se va face obligatoriu o sigilare retrogradă a canalului radicular, urmând a se închide operația, coborând lamboul gingival. Se vor folosi câteva fire de sutură pentru a fixa gingia, fire care se scot ulterior la 10-14 zile sau la indicația medicului. Scoaterea firelor nu este dureroasă.

Indicații pentru pacient

Înainte de operație, cu aproximativ o ora și jumătate, este indicat să consumați o masă ușoară, cu cereale, salate de legume și grătar ori supă/ciorbă. Este de preferat ca masa să nu fie grasă, să fie ușor digerabilă, pentru a nu vă fi rau în cursul intervenției. Încercați să vă hidratați suficient în ziua intervenției.

După operație, medicul va prescrie o rețetă care include antiinflamatorii și analgetice, acestea din urmă le puteți lua în ziua operației, apoi la nevoie sau la indicațiile stomatologului. Obrazul se poate umfla, uneori pot să apară și echimoze (vânătăi), de aceea medicul vă recomandă preventiv să puneți comprese cu apă rece local sau chiar pungi cu gheață, pentru a reduce procesele inflamatorii locale. Compresele sunt recomandate și pe timpul nopții, în primele zile după operație.

Igiena orală se va face des, periind delicat dinții, mai puțin zona unde a fost realizată intervenția. Această zonă trebuie protejată, curățarea realizându-se doar prin folosirea apei de gură (medicul vă poate recomanda apă de gură fără alcool, care accelerează vindecarea). Nu periați zona unde a fost realizată rezecția, puteți produce sângerare excesivă. Folosiți o periuță de dinți care vă permite și curățarea limbii.

7-14 zile după operație vor exista câteva restricții în privința dietei, astfel:

  • Evitați lactatele, citricele și fructele acre, roșiile, sucurile de fructe;

  • Evitați dulciurile de orice fel;

  • Nu mâncați preparate foarte fierbinți sau prea reci;

  • Reduceți fumatul, iar dacă reușiți, încercați ca măcar câteva zile după operație să nu fumați;

  • Nu consumați alte băuturi în afară de apă plată sau ceaiuri neîndulcite.

Medicul va recomanda o ecografie de control la jumătate de an, uneori chiar mai devreme, pentru a verifica dacă osul s-a “vindecat”. Practic “golul” rămas în urma rezecției apicale se va umple cu sânge în prima fază postoperatorie, urmând ca în timp zona respectivă să se osifice, vindecându-se complet.

Care sunt riscurile rezecției apicale?

În timpul intervenției se pot descoperi rădăcini învecinate afectate, aceste leziuni nefiind vizibile întotdeauna pe radiografie. De asemenea există riscul de a deschide sinusul, mai ales în cazul rădăcinilor lungi, la dinții aflați pe maxilar. În această situație se va închide sinusul, operația devenind mai complicată.

Postoperator există un risc de formare a unei fistule, o comunicare cu exteriorul a infecției care persistă. Adesea această fistulă poate fi observată și de pacient, apărând ca o bulă roșiatică la nivelul gingiei, care persistă mai mult de două săptămâni.

De aceea ecografia de control la distanță după rezecția apicală este obligatorie pentru a certifica vindecarea. Dacă apar simptome neplăcute persistente, nu ezitați să sunați medicul stomatolog.

Dacă aveți întrebări legate de acest subiect, vă rugăm să ne contactați.

Programare consultație

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Loading...