Dorești o dantură de vedetă? De ce să alegi fațetele dentare

Dorești o dantură de vedetă? De ce să alegi fațetele dentare

Protetică dentară • 27 Mai 2015

Dacă vă doriți dinți mai albi, „aliniați”, cu formă "perfecta" și un zâmbet asemănător celui pe care îl afișează vedetele, atunci ar trebui să aflați mai multe informații despre fațetele dentare.

Sunt pacienți care vin în cabinet pentru un tratament de albire a dinților, susținând că ar dori un zâmbet ca cel al actorilor de la Hollywood. Nu puțini sunt surprinși să afle că zâmbetele de pe marile ecrane nu sunt chiar... naturale, ci adesea sunt folosite fațetele dentare pentru astfel de rezultate.

Ce sunt fațetele dentare?

Supranumită "regina esteticii dentare", fațeta este constituită dintr-un material subțire reprezentat de ceramică sau acrilat care îmbracă dintele natural, oferindu-i un aspect estetic deosebit.

Pentru un zâmbet armonios, adesea se fațetează mai mulți dinți, în special cei frontali.

Cine sunt candidații fațetelor dentare?

Fațetele dentare se folosesc pentru a reface sau îmbunătăți aspectul dinților pătați, înnegriți, înghesuiți sau a dinților cariați, fracturați sau cu formă modificată, inestetică. Fațetele dentare pot reface de asemenea spațiile dintre dinți și sunt indicate persoanelor care doresc un zâmbet "perfect".

Albul dinților este pe de o parte determinat genetic, pe de altă parte influențat de stilul de viață și igiena personală. Anumite alimente precum cafeaua, sucurile, ciocolata, fructele închise la culoare sau vinul pătează dinții. Fumatul este un factor negativ pentru sănătatea dentară și, în timp, duce la înnegrirea dinților. Un dinte devital capătă culoarea gri dacă nu este îmbrăcat. De asemenea dinții își pierd albul natural odată cu înaintarea în vârstă. Iată câți factori influențează culoarea dinților. Multe persoane aleg fațetele dentare pentru a afișa mereu un zâmbet „imaculat”, în ciuda acestor factori care îngălbenesc sau înnegresc dinții.

Igiena dentară corect efectuată și alimentația sănătoasă ajută în menținerea albului dinților.

Cum se realizează fațetarea dinților?

La consultație medicul stomatolog vă va explica în ce constă fațetarea, pentru câți dinți este necesară și cât timp durează. De obicei este nevoie de cel puțin două vizite la cabinet pentru întreg tratamentul.

Pentru fațetare medicul va șlefui o cantitate mică de volum dentar, mai mică decât în cazul unei coroane dentare. De cele mai multe ori se șlefuiește din suprafața dentară 0,5 mm, dar în unele situații, în funcție de dantura pacientului, se poate șlefui până la o grosime de 1,0-1,5 mm. De aceea este indicat să întrebați medicul pentru a ști ce așteptări să aveți.

După șlefuire se ia amprenta și se trimite la laborator. Medicul vă poate realiza chiar în cabinet o fațetare provizorie pentru a vă putea desfășura activitățile zilnice în mod obișnuit, fără a avea imaginea afectată. Fațetele provizorii vă pot oferi indicii prețioase despre cum vor arăta fațetele definitive, ce formă și dimensiuni vor avea, ce culoare. Cu fațetele provizorii veți sta, în medie, o săptămână, timp în care îi veți comunica medicului orice inconvenient sau dorință cu privire la fațetele definitive. Poate doriți altă culoare sau ceva vă deranjează. O bună comunicare cu medicul va duce la bune rezultate.

Fiecare fațetă este pentru fiecare dinte în parte, așadar se vor păstra spațiile interdentare, care pot fi sau nu modificate, de la pacient la pacient. De asemenea trebuie să știți că fațeta, odată cimentată, nu își va modifica ulterior culoarea. De exemplu dacă faceți un tratament de albire a dinților, cei naturali devin mai albi, însă fațetele nu vor suferi nicio modificare. Așadar alegeți cu grijă culoarea.

Care sunt avantajele fațetelor dentare?

Cel mai mare avantaj al fațetelor dentare este cel estetic. Fațetele dentare sunt cea mai bună alegere pentru un zâmbet "perfect".

Un alt mare avantaj al fațetelor dentare îl reprezintă faptul că presupun șlefuirea unui volum de țesut dentar mult mai mic comparativ cu cazul coroanelor dentare.

Fațetele dentare se pot realiza în culori diferite, apropiindu-se de caracteristicile dinților naturali. Textura și transparența, precum și forma fațetelor se asortează danturii pacientului, dar și tenului, culorii pielii și a ochilor, pentru dobândirea unui aspect cât mai natural.

Care sunt dezavantajele fațetelor dentare?

Dezavantajele fațetelor dentare sunt puține. Un prim dezavantaj ar putea fi cel legat de preț, costul fațetării dinților fiind mai mare comparativ cu alte tratamente.

Un ulitim dezavantaj, care se întalnește și în cazul coroanelor dentare, constă în faptul că realizarea acestora durează cel puțin o săptămână, timp în care pacientul poartă fațetele provizorii. În această perioadă dinții șlefuiți pot avea o ușoară sensibilitate la alimente reci sau dulci.

Fațetele dentare au durată lungă "de viață", până la 15 ani și reprezintă cea mai bună alegere privind estetica dentară.

Dacă aveți întrebări despre procedură. pașii pe care trebuie să îi urmați și costurile asociate pentru fațetele dentare, nu ezitați să ne contactați.

 

Programare consultație

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Loading...