Te doare o măsea? Ce ar trebui să faci

Te doare o măsea? Ce ar trebui să faci

Chirurgie stomatologică • 15 Octombrie 2015

Durerea dentară este cunoscută ca fiind o durere greu de suportat, intensă, fără tendința de cedare, pulsatilă, care consumă energia pacientului până la epuizare.

Exista practic doua tipuri de dureri dentare:

  • Cea acută, ascuțită, insuportabilă și de durată foarte scurtă, care apare uneori la consumul de alimente reci sau fierbinți, la consumul de fructe sau alimente dulci. Această durere este cauzată de fisuri în smalț, carii, gingivite sau fracturi în smalț și este adesea ingnorată de pacient.

  • Cea de durată, intensă, cu instalare progresivă, care poate dura de la ore până la săptămâni dacă nu se intevine.

Adesea durerea acută este ușor de neglijat de către pacient, care ajunge să evite acei factori ce stimulează apariția reacției dureroase.

Durerea persistentă este însă greu de ignorat de către pacient. Această durere se instalează discret, urmând să se accentueze în doar câteva ore. Caracterul său este intens, pulsatil (zvâcnește), se poate însoți de umflarea gingiei în zona dureroasă și nu cedează la analgezicele uzuale.

Durerea persistentă apare adesea atunci când nervul dintelui este afectat, fiind mai frecvent întâlnită la nivelul măselelor.

Evoluția cariilor la molari este una aparte: la suprafața smalțului sunt leziuni minime, uneori greu vizibile pentru pacienți, însă sub smalț caria avansează asemănător unei peșteri, “mâncând” dentina măselei și putând ajunge să afecteze pulpa dentară. Așa se explică de ce majoritatea pacienților se plâng în special de dureri la nivelul măselelor și mai rar la nivelul dinților din față de exemplu, unde evoluția cariilor este vizibilă și pacienții se prezintă la medic pentru obturații (plombe), măcar din motive estetice.

Durerea dentară: cauze

Principalele situații în care apare durerea dentară sunt reprezentate de:

  • Caria dentară, cea mai frecventă cauză a durerii dentare;

  • Necroza nervului dentar situat în camera pulpară;

  • Infecția și abcesul dentar;

  • Gangrena pulpară;

  • Fracturile dentare;

  • Afecțiunile gingivale și parodontoza;

Există și situații când durerea dentară nu este cauzată de o afecțiune locală. Așa se întâmplă în cancerele feței, când durerea cuprinde mai mulți dinți simultan. Durerea dentară poate să apară chiar și în cazul unui infarct miocardic. De aceea, atunci când apare, această durere nu trebuie neglijată, fiind recomandat să vă prezentați la specialist.

Dacă durerea este cauzată de o infecție dentară, odată cu formarea abcesului simptomele pot să dispară brusc, dar se pot produce complicații. Așadar, dacă durerea dispare, aceasta nu înseamnă că totul este bine și pacientul nu mai are nevoie să se prezinte la controlul stomatologic.

Te doare o măsea? Ce ar trebui să faci

Ce faci cand te doare o maseaPrimul pas în tratarea durerilor dentare îl reprezintă programarea la medicul stomatolog. Dacă însă nu vă puteți programa cât mai repede, este recomandat să:

  • Vă spălați pe dinți după fiecare masă, să folosiți ața dentară și apa de gură;

  • Puneți comprese reci (dar nu gheață) pe obraz, în zona dureroasă;

  • Evitați consumul de alimente reci sau fierbinți;

  • Evitați să mestecați cu dintele dureros, să fumați și să consumați alcool;

  • NU puneți usturoi sau alte tratamente naturiste la nivelul dintelui dureros, puteți agrava o infecție;

  • Nu faceți gargară cu alcool sau tradiționala țuică, alcoolul iritând mucoasele și putând provoca arsuri;

  • Nu folosiți alte instrumente pentru curățarea dinților în afară de periuța de dinți, apa de gură și ața dentară. Puteți turna o fiolă de algocalmin sau xilină la măsea pentru ameliorarea durerii;

Administrați analgezice precum: ibuprofen, antinevralgic, aspirină, ketoprofen, paracetamol. Metamizolul (Algocalmin) și nimesulidul (Aulin) sunt interzise în țările europene din pricina efectelor adverse. Nu depășiți doza de analgezic recomandată în prospect. Atenție la contraindicații: paracetamolul este contraindicat în afecțiunile hepatice, aspirina în sângerare, ketoprofenul și ibuprofenul în astm bronșic sau gastrită/ulcer etc.

Pentru rezolvarea durerilor de dinți este necesar să vă prezentați la medicul stomatolog. Acesta va cere o radiografie dentară și va acționa conform situației fiecărui pacient în parte. Tratamentul poate consta în scoaterea nervului, tratarea infecției și punerea unei coronițe sau, în cazuri mai grave, chiar în scoaterea dintelui.

Dacă aveți întrebări legate de durerile dentare și tratamentul acestora, nu ezitați să ne contactați.

 

Programare consultație

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Loading...